T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİİRT / MERKEZ - Orgeneral Salih Omurtak Ortaokulu

BİLİNÇLİ TEKNOLOJİ KULLANIMI

 28-11-202228-11-202228-11-2022

 

 

 

 

İNTERNETİN BİLİNÇLİ VE GÜVENLİ KULLANIMI KONUSUNDA AİLELERE TAVSİYELER

Değerli anne ve babalar. Hayatımızın vazgeçilmez iletişim ve bilgi araçlarından biri haline gelen interneti kullanırken sunulan özgürlük alanı, kötü ve tehlikeli içeriklerin her an karşımıza çıkmasına müsaade ediyor. Çocuklarımızı ve gençleri internetin kötülüklerine karşı korumakta ailelere düşen en büyük görev haline geliyor. 
Öncelikle şunu unutmamalıyız. Çocuklarımız internetin hızla geliştiği teknoloji kuşağına doğdular. Onlar geçmişin değil, şimdinin çocukları. Bu noktada interneti nasıl güvenli kullanacağınız ve internetin zararlarından çocuklarınızı nasıl koruyacağınız hakkında tavsiyeler hazırladık. 

İNTERNETİ TANIYIN

Çocuğunuzu koruyacak kadar internet kullanmayı öğrenin. Hiç sosyal medya kullanmamış bir ebeveyn çocuğunun karşısına çıkabilecek zararlı içeriklerden onu koruyabilir mi? Çocuğunuzun interneti nasıl kullandığını bilmek istiyorsanız önce işe interneti kendinize öğreterek başlamalısınız. 

 ZAMANI SINIRLAYIN


İnternet kullanımında zaman açısından yasaklayıcı değil, sınırlayıcı olun. Psikolojik veya fiziksel sağlık sorunlarının da önüne geçmiş olursunuz. İnternetin bağımlılık yapan olumsuz bir yanı da olduğundan diğer sosyal aktivitelere katılımını özendirin.

MAHREMİYET


Çocuklarınıza; internette tanımadıkları kişilerden gelen arkadaşlık tekliflerine hayır demeyi, kendisiyle ilgili özel bilgi ve fotoğrafları paylaşmaması gerektiğini, bir yabancıyla gerçek hayatta buluşmamasını ve konuşurken web kamerası kullanmaması gerektiğini öğretin. 

BİLGİSAYAR OYUNLARI

Şiddet içerikli oyunlar çocuğunuzda agresif davranışlara neden olabilir. Ayrıca onları şiddete karşı duyarsız hale getirebilir ve şiddetin normalleşmesine sebebiyet verir. Bunu önlemek için çocuğunuzun oynadığı oyunların yaşına uygun olup olmadığını, oyunların içeriklerini kontrol edin. 

SOSYAL AĞLARA DİKKAT EDİN

Çocuğunuzun üye olduğu her sosyal medya aracını sizde kullanın. Karşılaşabileceği tüm kötülükleri önlemek için onunla sosyal medyada arkadaş olun. Tanımadığı kişilerle arkadaşlık etmemeleri gerektiğini anlatın ve arkadaş listesini sık sık kontrol edin. Profilindeki gizlilik ayarlarını yapmasını sağlayın. 

İLETİŞİM

Çocuğunuzla iletişiminizi güçlü tutmanız önemli bir durumdur. Karşılıklı sevgi, saygı ve güvene dayanacak bir iletişiminiz yoksa internet ortamında hoşlanmadığı bir durumu sizinle paylaşması olası değildir. Onunla açık konuşun, interneti nasıl bilinçli ve doğru kullanması gerektiğini anlatın.  Bu konuda çocuğunuza güven vermeli ve her konuda onun yanında olacağınızı hissettirmelisiniz. Bütün sorunları birlikte aşabileceğinize olan inancını sağlayın. 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.11.2022 - Güncelleme: 28.11.2022 10:08 - Görüntülenme: 90
  Beğen | 1  kişi beğendi