T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİİRT / MERKEZ - Orgeneral Salih Omurtak Ortaokulu

SINAVDA BAŞARILI OLMA STRATEJİLERİ

SINAVDA BAŞARILI OLMA STRATEJİLERİ

Sınavlarda Başarı

Sınav; kişinin edindiği bilgiyi/ bilgi birikimini verilen kısıtlı bir zaman dilimi içerisinde en iyi şekilde ifade etmesidir. Ortaokulda okuyan öğrenciler 8.sınıfa geldiklerinde liselere geçiş sınavına girerler. Ve bu sınav sonunda hayal ettikleri  liselere giderler.

Peki sınavda başarılı olabilmek için ne yapmak gerekiyor?

Sınavda başarılı olmak sadece sınav anıyla değil; komple bir sürecin sonucudur. Bu süreci 2 aşamalı olarak ele almak gerekir.

Sınavda Başarı

1- Sınav Öncesi

Sınava hazırlık sürecinde yapılması gerekenlerdir. Koca bir eğitim dönemini ifade eder.

2- Sınav Anı

Sınav anında yapılması gerekenlerdir.

1-Sınavlarda Başarılı Olmak için Sınav Öncesi Yapılacaklar

  • Konsantrasyon ve dikkat, özgüven, sakinlik ve rahatlık, olumlu düşünce ve başarıya olan inanç, motivasyon, pratiklik ve zamanı iyi kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama gibi faktörler hedefe giden yolda çok önemlidir.

Sınav Öncesi

Sınav Öncesi

  • Başarılı olmanın yolları deyince ilk akla gelen şey plan ve programdır. Sınav konularına çalışırken planlı ve programlı olun, çalıştığınız bölümü tamamen anlayıp bitirmeden yeni konuya geçmeyin
  • Ters motivasyondan kurtulmalısınız
  • Çok çalışıyorum ama sınavda yapamıyorum,
  • Sınavda bildiğimi unutuyorum,
  • Sınav süresi bana yetmiyor,
  • Sınavda çok heyecanlanıyorum,
  • Çok çalışıyorum ama başaramıyorum

Bu şekilde moral bozucu düşünceleri terk etmelisiniz. Karamsarlıktan kurtulmak başarı için çok önemli bir anahtardır.

Sınav Öncesi

  • Ders çalışma süresini belirle. Yavaş veya hızlıca ders çalışmak verimsizdir.
  • Ders çalışırken yanınızda hiçbir elektronik alet olmamalı çünkü dikkat dağıtırlar. Dikkat dağınıklığı yaşamadan çalışılan konular daha iyi akla girer, çözdüğünüz sorularda da hata payı azalır.
  • Sınav konularıyla ilgili sorulardan oluşan test ve denemelerle kendinizi deneyin, hataları irdeleyin. Böylece eksikliklerinizi görüp kapatma şansınız olabilir.

Sınav öncesi mutlaka vücut ve kafa olarak dinlenmiş olmalısın. Yorgun ve uykusuz olmak başarıyı negatif etkiler.

 

  • Kuvvetli öğrenilen bilgi, tekrarla zamana yayarak öğrenilen bilgidir. Düzenli terarlarla her geçen gün bilginin hatırlanması yüzdesi artmaktadır. Konuyu öğrenmek kadar tekrar ederek canlı tutmak da çok önemlidir. Günlük, haftalık ve aylık tekrarlarla bilgiyi canlı tut.
  • Spor ve zeka oyunu gibi egzersizler ile beyni zinde tutmak, sınavlara iyi bir şekilde hazırlanmanızı sağlar. Günlük yarım saatlik beyin egzersizi yapabilirsiniz. Bu egzersizler beyninizi daima zinde tutar.
  • Beynimiz ve işlevleri, her gün yiyip içtiklerimizden önemli ölçüde etkilenir. Beyin sağlığımızı uzun vadede korumamız, yani demans (bunama), depresyon, dikkat bozukluğu, diyabet vb. riskini azaltmamız, öğrenme, bellek, dikkat gibi beyin yeteneklerinizi ileri yaşlarda bile muhafaza etmeniz beyne dost bir beslenme tarzına bağlıdır.
  • Bol su tüketmeyi ihmal etmeyin. Uzun süre su içmemek, beynin hacminde daralma ve konsantrasyon yeteneğinde körelmeye sebep olmaktadır.

 

 

2- Sınav Anı

  • Öncelikle bu sınava ilk kez tabi tutulmadığınızı hatırlayın. Bugüne kadar birçok sınava girdiniz zaten. Sınavda başarılı olmanın sırları arasında "heyecanı yenmek" çok önemli bir detaydır. Sınavda başarılı olmak için heyecanınızı bastırmayı öğrenmiş olmalısınız
  • Kaygınızı, aşırı düzeyde olmadığı sürece size enerji ve motivasyon veren bir duygu olarak kabul edin. Orta düzey kaygı sorulara odaklanmanız için gereklidir
  • Sınavın sonucunu değil, sınav esnasında sınav süresini en iyi şekilde değerlendirerek, yapabileceğinizin en iyisini nasıl yapabileceğinizi düşününüz. Bu durum dikkatinizi duygularınıza değil soruların çözümüne yönlendirmenize yardımcı olacaktır.

 

Sınav Anı

Derin Nefes Alın

Sınava başladığınız anda her şeyi unuttuğunuz duygusuna kapılabilirsiniz. Bu, geçici bir durumdur. Sınava giren her öğrenci bu durumla karşılaşabilir. Dert etmeyin, geçer. Birkaç soruyu yanıtladıktan sonra bu duygu kendiliğinden yok olur. Değişimi hissetmezsiniz bile. Sınav süresince moraliniz bozulduğunda, konsantrasyonunuz dağıldığında ve yorgunluk hissettiğinizde nefes egzersizi yapabilirsiniz. Bunun için 10-15 saniye arkanıza rahatça yaslanarak burnunuzdan derince nefes alın ve aldığınız nefesi bir miktar içinizde tutarak ağzınızdan yavaşça verin.

 

Zamanı doğru kullanın

Soruları sırayla çözün ve her soruyu mutlaka okuyun. Bir soruyu hızlı hızlı birkaç defa okuma yerine bir defa ama anlayarak okuyun. Elbette yine anlamadığınız zaman tekrar dikkatle okumanız gerekecektir. Ancak bir soruya takılıp kalarak başka sorulara ayırmanız gereken zamanı orada harcamayın.

Sorulara karşı ön yargılı olmayın

Soruları görünce çok zor yapamam ya da çok basit hemen yaparım demeyin. Soruları dikkatli bir şekilde okuyun

Soru köklerini iyi okuyun.

Uzun paragraflı sorulardan korkmayın

Sınav esnasında ikide bir süreye bakma, sadece kontrol amaçlı arada bir bak.

Her soruya ayrı yoğunlaşmalısın. Aklın eski soruda kaldıysa yeni geçtiğin soruyu da yapamazsın. Her soru ayrıdır, ayrı ilgi ister.

Soruda işlem gerekiyorsa hızlıca yapayım düşüncesiyle zihinden yaparsanız hatalı sonuç bulabilirsiniz. Kalemle sonucu bulmak daha garantidir her zaman. Yazdıkların da okunaklı olmalı.

Sınav esnasında ikide bir süreye bakma, sadece kontrol amaçlı arada bir bak.

Deneme Sınavlarında Başarıyı Arttırma

  • Kendini iyi hissettiğin ders hangisiyse ondan başla. Bu başlangıçtaki heyecan ve stresi azaltır.
  • Elemek istediğiniz şıkları çizin, bu eleminasyon doğruyu bulmayı kolaylaştırır.
  • Kaydırma olamaması için cevabı hemen optik forma taşırmadan ve belirgin olarak işaretleyin.
  • Zamandan kazanmak için zorlanılan soruları geçin, garanti sorularla moral bulun.

Sınav Anı

  • Bir sınavda her tip soru olduğundan, bazı kolay sorulara da çok fazla anlam yüklemeyin. Her soru sizi zorlamak için değildir yani.
  • Bazı sorularda tahminde bulunman gerekirse, ilk aklına geleni işaretle çünkü ilk tahminlerin daha doğru olduğu deneylerle ispatlanmış. Tam hakim olmadığın bir konuda fazla düşününce hata yapılıyor.
  • Zincir şıklara dikkat. Aynı şıkkın ard arda geldiğinde şüphelenmen gerekir. Aynı şık 4'ten fazla ardarda geldiyse kontrol et.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.11.2022 - Güncelleme: 28.11.2022 09:53 - Görüntülenme: 131
  Beğen | 0  kişi beğendi